• Projekt "Slnko svieti pre všetky deti"

          • V rámci grantového programu Školy na zelenú  sa naša Materská škola zapojila do výzvy Nadačného fondu DM drogerie markt vedeného v Nadácii Pontis s našim projektom "Slnko svieti pre všetky deti". Tento projekt vypracovaný Mgr. Katarínou Jakubcovu bol jedným z troch úspešných projektov na Slovensku a ďakujeme komisii, že práve náš projekt sa im páčil a vyhodnotili ho ako úspešný. Bola nám schválená suma v celkovej hodnote 23208,- eur. Vďaka tomuto projektu sme zriadili fotovoltické zariadenie na budove strechy na našej materskej škole, pracovisko Komenského budova A.

            V rámci verejného obstarávania firma VENRON s.r.o., ktorá úspešne vyhrala VO s najnižšou sumou 19 596,- eur zriadila fotovoltiku na našej budove. Za kladný výsledok verejného obstarávania považujeme zníženie sumy, čo malo za následok zmenu cien. Tento výsledok nám umožnil dokúpiť ďalšie pomôcky k projektu, solárne lampy, ktoré dopomôžu nielen k zníženiu kriminality v exteriéry v čase mimo prevádzky MŠ, ale aj výučbe, či akciám s rodičmi v čase po prevádzke materskej školy. Firma VENRON s.r.o., kladne prispela k rýchlej a kvalitnej realizácii projektu za čo im úprimne ďakujeme. 

            Momentálne máme podpísanú zmluvu so Západoslovenskou distribučnou a.s. a pomocou aplikácie fusion solar sledujeme koľko vyrábame elektriny. Kedže ešte nie sme zapojený na plný výkon, tak vyrobenú elektrinu hneď spotrebujeme. (viď foto v prílohe)

            Budeme rozvíjať environmentálne návyky našich detí, aby sme budovali aktívny prístup k prírodnému a životnému prostrediu prostredníctvom rozvíjania zručností nevyhnutných pre udržateľný rozvoj, akými sú napríklad systémové myslenie, predvídavosť, strategické myslenie, kritické myslenie, ako aj integrovaný prístup k riešeniu problémov. Naučíme deti, že existujú rôzne obnoviteľné zdroje a obnoviteľná energia, nazývaná aj zelená energia alebo čistá energia, ktorá pochádza z prírodných zdrojov. Tieto zdroje sa neustále prirodzene dopĺňajú, takže sa nikdy neminú a predstavujú lepšiu alternatívu pre budúcnosť výroby elektrickej energie.

            Kvalitnou environmentálnou výchovou, vzdelávaním a osvetou, zvýšime tak environmentálne povedomie u detí aj dospelých a vybudujeme tak základy pre aktívny prístup k životnému prostrediu. Projektom chceme aktívne propagovať dôležitosť životného prostredia nielen vo výchovno-vzdelávacom procese u detí, ale chceme propagovať dôležitosť potreby environmentálneho vzdelávania aj medzi učiteľmi. Po vybudovaní fotovoltiky pre environmentálnu výučbu chceme prepojiť  výučbu z projektu Školský dvor, ktorý učí environmentálne s projektom Slnko svieti pre všetky deti. Tie dva projekty spolu úzko súvisia a vhodne sa dopĺňajú.  

             

            Ciele projektu:

            Cieľom tohto projektu je znížiť závislosť našej materskej školy od elektriny produkovanej z jadrových elektrárni, pomocou premeny slnečnej energie na energiu elektrickú, ktorá bude prebiehať vďaka fotovoltickému efektu. Taktiež prispieť k rozvoju osobnosti dieťaťa tak, že v oblasti vedomostí, zručností a schopností nadobudne schopnosť chápať, analyzovať a hodnotiť vzťahy medzi človekom a jeho životným prostredím na základe poznania zákonov, ktorými sa riadi život na Zemi, poznať a chápať súvislosti medzi vývojom ľudskej populácie a vzťahom k prostrediu v rôznych oblastiach sveta, pochopiť súvislosti medzi lokálnymi a globálnymi problémami a vlastnú zodpovednosť vo vzťahu k prostrediu.

            Predkladaný projekt je v plnom súlade s cieľmi na podporu činností smerujúcich k ochrane životného prostredia a trvalo udržateľnému využívaniu jeho zložiek a ochrane prírody. Projekt je zameraný na podporu aktivít environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety, ktorá je v súlade s opatreniami Rezortnej koncepcie environmentálnej výchovy, vzdelávania a osvety do roku 2025 a so Stratégiou environmentálnej politiky Slovenskej republiky do roku 2030. Realizácia projektu bude mať pozitívny dopad aj na ochranu životného prostredia nielen v našom meste ale aj regióne. Deti sa v rámci environmentálnej výučby naučia chrániť životné prostredie, predchádzať znečisťovaniu alebo poškodzovaniu životného prostredia a vďaka tomu obmedzia znečisťovanie, budú ochraňovať jeho jednotlivé zložky alebo konkrétne ekosystémy, alebo chrániť životné prostredie ako celok.

             

            Plán projektu pre edukačné aktivity v interiéry a exteriéry:

            (Ročný plán je k dispozícii každej učiteľke a každá učiteľka si ho prispôsobí podľa veku detí v triede, v ktorej učí.)

            Hlavnou časťou edukačného plánu je učiť deti  cez rozprávkový príbeh o dievčatku menom Energia, ktorá sa jedného dňa dozvie, že je výnimočná. Dokáže pomocou svojej energie vyrábať svetlo, lietať, tvoriť dážď či dúhu. Jej úlohou je zachrániť našu materskú školu. Deti, ktoré túto školu navštevujú sú známe tým, že míňajú veľa energie. Škôlka tým veľmi trpí. Energia príde do materskej školy práve v čase, keď sa deti pripravujú na oslavu Dňa detí, počas ktorého vyhlasujú súťaž o tom, kto minie najviac energie. Materskej škole hrozí preto zánik a ona je jediná, kto môže pomôcť deťom ju zachrániť. Najskôr však musia spoločne nadobudnúť poznatky o tom, ako správne zaobchádzať s energiou, aby škôlka trpela čo najmenej.                      

              Naša „ENERGIA“                                                                                                                    

             

             

             

      • Kontakty

        • Materská škola Ul. Komenského 1137/37 926 01Sereď
        • +421901702812
        • +421 911011508 (riaditeľka) +421 901702812 (odhlasovanie)
        • Ul. Komenského 1137/37, 926 01 Sereď 92601 Sereď Slovakia
        • Mgr. Katarína Šuran,
        • 37839993
        • Komenského B +421910904685 - msjesered@gmail.com Podzámska +421903272766 - mspodzamskasered@gmail.com Murgašova +421911787694 - msmurgasova@gmail.com
        • školská jedáleň +421911448530 veducasjmskom@gmail.com
        • +421911975508 mskomsered2@azet.sk
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje